Digitális kompetencia

Digitális kompetencia

Közösségi oldalak

2018. április 28. - Márton Töltl

Közösségi oldalak: Facebook

Manapság nehezen lehet olyan diákot találni, akinek nincsen facebookja, hiszen a mai fiatalok körében ciki, ha nincsen facebookod. Mivel mindenki használja, még a tanórán a padok alatt is, ezért tartom azt fontosnak, hogy felhasználjuk ezt a közösségi oldalt a tanítás során is. Úgy vélem, a gyerekek telefonfüggésének egy nagy részét a facebook tölti ki, ezért érdemes lehetne kihasználni a tanításban is. De hogyan tudja a facebook segíteni a tanítást illetve egy konkrét téma feldolgozását?

Először is a tanárnak érdemes lehet egy csoportot készítenie, ahova beveszi az osztály diákjait, így mindenki megkapja az értesítést, ha valami történik a csoportban. Egy-egy újabb tananyag kezdetén megosztana a tanár az anyaghoz kapcsolódó érdekességeket, videókat, ami felkeltheti a diákok figyelmét, és nem úgy jönnek be az órára, hogy megint milyen unalmas dolgokról fogunk tanulni, hanem érdeklődőbbek lehetnek. Ezt azért tartom fontosnak, hogy az óra elején több előismerettel érkeznek, ami könnyíti a tananyag megértését, másrészt, mint már említettem, érdeklődőbbek lehetnek. A középiskolai fizikatanárom élt ezzel a módszerrel, igaz, nem sokszor volt, hogy valamit megosztott a diákok körében, mégis, ha kitett valamit, az felkeltette az érdeklődésünket, így saját magamon megtapasztalva gondolom azt, hogy ez egy jó módszer lehet.

Meg lehetne beszélni a diákokkal azt is, ha ők utánajárnak az érdekességeknek, és megosztják, a csoportba vagy egy kisebb beszámolót tartanak róla, akkor kisötösért, vagy valamilyen pozitív dolog fejében megtehetik. Ez nagymértékben motiválhatja a társaságot, hiszen a gyengébb tanulók tudnak javítani a jegyeiken az ilyenfajta pluszmunkákkal. Úgy gondolom, a legtöbb tantárgynál meg lehet ezt csinálni, hogy érdekességeket behozhatnak a diákok, hisz ezzel nő a tudásuk, motivációjuk, hisz nem csak száraz tananyagot tanulják, hanem olyat, ami őket érdekli. A beszámolók során nő a kommunikációs képességük, amit ugyancsak nagyon fontosnak tartok.

Összességében mivel nap, mint nap használjuk a facebookot, így érdemes lehet minél több pozitív dolgot kihozni belőle és ezzel, hogy bevisszük a tanításba, közelebb hozhatjuk a tananyagot a diákok számára, amit a legfontosabbnak tartok.

A bejegyzés trackback címe:

https://toltl-martonikt.blog.hu/api/trackback/id/tr2913877790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása